Η πλάνη του σημείου εκκίνησης (Business & Executive Coaching)

Κάθε νέα χρονιά, μαζί με τις ευχές, αρκετές φορές ομολογούμε την επιθυμία μας, αυτή η χρονιά να είναι καλύτερη από την προηγούμενη! ΄Ηδη, χωρίς να το συνειδητοποιούμε έχουμε βάλει ένα σημείο εκκίνησης… για να δούμε λοιπόν, τις παγίδες που ενδέχεται να έχει αυτή η τακτική!
Ένας καθηγητής, έβαλε ένα άγνωστο μπουκάλι κρασί πάνω στο τραπέζι και ζήτησε από τους παρευρισκόμενους, να σημειώσουν σε ένα κομμάτι χαρτί, τα δύο τελευταία ψηφία του αριθμού της κοινωνικής τους ασφάλισης. Κατόπιν, έβγαλε τη φιάλη σε πλειστηριασμό. Παρατηρήθηκε λοιπόν, ότι τα άτομα που διέθεταν τους μεγαλύτερους αριθμούς ασφάλισης, έκαναν σχεδόν διπλάσιες προσφορές, σε σχέση με τα άτομα αυτά που διέθεταν τους μικρότερους αριθμούς.Ο αριθμός ασφάλισης, αποτέλεσε ένα σημείο εκκίνησης, έστω και ασυνείδητα.
Ο ψυχολόγος Έιμος Τβέρσκυ, εγκατέστησε έναν τροχό της τύχης και ζήτησε από τους συμμετέχοντες, να τον περιστρέψουν. Κατόπιν, τους ρώτησε πόσα κράτη-μέλη έχει ο ΟΗΕ. Τα άτομα για τα οποία ο τροχός είχε σταματήσει σε ένα μεγάλο νούμερο, απάντησαν ότι ο ΟΗΕ έχει μεγαλύτερο αριθμό μελών, από τα άτομα που είδαν τον τροχό να σταματάει σε ένα μικρότερο νούμερο.
Ένα ακόμη πείραμα, είναι αξιομνημόνευτο: φοιτητές και μεσίτες ακινήτων, κλήθηκαν να δώσουν τιμή εκκίνησης ενός ακινήτου. Πριν, τους είχαν αποστείλει ένα έντυπο, όπου αναγραφόταν μια τελείως αυθαίρετη τιμή. Όπως ήταν αναμενόμενο για τους φοιτητές αλλά και για ένα ποσοστό των μεσιτών, αυτοί στους οποίους είχαν αποσταλεί υψηλότερες τιμές, έκαναν και υψηλότερες εκτιμήσεις…
Καθώς λοιπόν αυτό μας συμβαίνει, συνειδητά ή ασυνείδητα ,καλό θα ήταν στην “καλή χρονιά”, το σημείο εκκίνησής μας να είναι όσο μπορούμε υψηλότερο!!!

Όλα τα άρθρα