Η ψευδαίσθηση των προβλέψεων (Life Coaching)

Ένας οικονομολόγος είχε πει το εξής: “υπάρχουν δύο είδη ανθρώπων που προβλέπουν το μέλλον, αυτοί που δεν ξέρουν τίποτα και αυτοί που αγνοούν ότι δεν ξέρουν τίποτα”!
Καθημερινά, οι ειδικοί μας βομβαρδίζουν με προβλέψεις, για πολλά και διαφορετικά θέματα. Γιατί τέτοιο πλήθος προβλέψεων;; Είναι μάλλον απλό. Επειδή οι ειδικοί, δε χάνουν ούτε χρήμα αλλά ούτε και τη φήμη τους, όταν οι προβλέψεις τους πέσουν έξω. Αντίθετα μάλιστα, εάν οι προβλέψεις τους αυτές αποδειχτούν σωστές, τραβούν την προσοχή, γίνονται περιζήτητοι σύμβουλοι και αποκτούν πολλές φορές δημοσιότητα.
Τι είναι όμως προβλέψιμο και τι όχι;; Από ότι φαίνεται, όσο πιο περίπλοκο είναι ένα σύστημα και ο ορίζοντας μακρινός, τόσο πιο αβέβαιη είναι και η θέα του μέλλοντος.
Δύο ερωτήσεις είναι αρκετά ενδιαφέρουσες ,που αφορούν το συγκεκριμένο θέμα:
-μέσα από ποιο περιβάλλον προβαίνει σε προβλέψεις κάποιος εξπέρ;; Αν είναι υπάλληλος, θα μπορούσε να χάσει τη δουλειά του εάν έπεφτε έξω;; Ή πρόκειται για κάποιον νέο γκουρού της μόδας, που κερδίζει ή πουλάει μέσα από αυτή τη διαδικασία;; (φυσικά δεν αναφέρομαι σε περιπτώσεις που αποδεικνύονται με έρευνα και επιχειρήματα). Σ’ αυτό το σημείο, αξίζει να αναφερθεί η δράση των ΜΜΕ!
-ποιο είναι το ποσοστό επιτυχίας του εξπέρ ή του γκουρού;; Πόσες προβλέψεις πραγματοποίησε τα τελευταία πέντε χρόνια;; Πόσες απ’ αυτές αποδείχτηκαν σωστές;; Πόσες λανθασμένες;;
Τελικά, μόνο η κριτική σκέψη και στάση απέναντι στις προβλέψεις, φαντάζει αρκετά σοφή…ένα χαμόγελο ίσως αρκεί!!

Όλα τα άρθρα