Η προτίμηση της δράσης (Life & Executive Coaching)

Οι ποδοσφαιριστές που πρέπει να χτυπήσουν πέναλτι, κατά το ένα τρίτο σουτάρουν στο κέντρο του τέρματος, κατά το άλλο ένα τρίτο σουτάρουν στα δεξιά και κατά το τελευταίο ένα τρίτο,  σουτάρουν στα αριστερά του τέρματος. Από την άλλη, οι τερματοφύλακες μισές φορές πέφτουν στα αριστερά και τις άλλες μισές, στα δεξιά του τέρματος, ενώ υπάρχουν και κάποιες λιγότερες περιπτώσεις που παραμένουν στη μέση, κι ας υπάρχει μεγάλο ποσοστό σουτ που πηγαίνει στη μέση του τέρματος…γιατί γίνεται αυτό;; Διότι η βουτιά, ακόμη και στη λάθος πλευρά, κάνει καλύτερη εντύπωση από την απραξία της παραμονής στο κέντρο. Ακριβώς αυτό, ονομάζεται προτίμηση τη δράσης. Δηλαδή, το να είμαστε δραστήριοι ακόμη κι αν αυτό δεν χρησιμεύει σε κάτι. (τα ποσοστά αυτά της εκτέλεσης των πέναλτ, πηγάζουν από τον ερευνητή Μπαρ Έλι).

Αυτό το φαινόμενο, παρατηρείται και σε άλλες καταστάσεις  πρωτόγνωρες ή συγκεχυμένες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι ο χώρος των επενδύσεων, όπου όπως λέγεται η δραστηριότητα δε συμβαδίζει με την επίδοση.

Πρόκειται για μια συμπεριφορά, που κάποτε στην εποχή των τροφοσυλλεκτών και των κυνηγών, ήταν πολύ αποτελεσματική, καθώς η γρήγορη αντίδραση ήταν ζήτημα επιβίωσης. Ήταν η άμεση αντίδραση ,προς αποφυγή κινδύνου. Όμως ο σημερινός κόσμος, είναι τελείως διαφορετικός, καθώς ανταμείβει αυτούς που σκέφτονται δυο φορές, πριν δράσουν…μια επανεκπαίδευη που είναι πολύ επίπονη.

Καμία διάκριση, κανένα μετάλλιο, κανένα άγαλμα με το όνομά μας δεν υπάρχει, όταν και εάν επιλεχθεί η αναμονή για το καλό της εταιρείας ή της ανθρωπότητας. Αντίθετα, όταν επιδειχθεί αποφασιστικότητα και άμεση δράση και ακολούθως, ακόμη και τυχαία, βελτίωση της κατάστασης, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ανακήρυξής μας,  ως ο συνεργάτης της χρονιάς! Η κοινωνία προτιμά την απερίσκεπτη δράση, από τη στοχαστική αναμονή (σε καμία περίπτωση δεν εννοείται η αδράνεια).

Όλη η ανθρώπινη δυστυχία προέρχεται από ένα πράγμα, ότι δεν ξέρουμε να μένουμε ήσυχοι σε ένα δωμάτιο, υποστήριξε ο Μπλάιζ Πασκάλ. Τελικά, όταν βρισκόμαστε μέσα σε ομίχλη ,καλό θα ήταν να μην κάνουμε κάτι πριν καταφέρουμε να δούμε λίγο πιο καθαρά. Η πολύ γρήγορη και πολύ  συχνή δράση, δεν οδηγούν συνήθως κάπου…ίσως στην άσκοπη και απερίσκεπτη κατανάλωση δυνάμεων!

 

Όλα τα άρθρα