Γιατί η ομορφιά διευκολύνει την καριέρα (φαινόμενο της άλω-Life & Business Coaching))

Το συγκεκριμένο φαινόμενο, είναι αλήθεια ότι το έχουμε σκεφτεί λίγο έως πολύ για εμάς, συχνότερα όμως για άλλους ανθρώπους. Πρόκειται για ένα φαινόμενο, το οποίο έχει μελετηθεί εδώ και έναν αιώνα περίπου. Πιο συγκεκριμένα, έχει να κάνει με το ότι μια και μόνο ιδιότητα ενός ατόμου,(η ομορφιά του, η κοινωνική του θέση, η ηλικία του κ.ά.) παράγει μια θετική ή αρνητική εντύπωση, που επισκιάζει όλα τα υπόλοιπα και επηρεάζει υπερβολικά, τη γενική εντύπωση. Η ομορφιά φυσικά, είναι αυτή που έχει μελετηθεί περισσότερο. Δεκάδες ομάδες έχουν αποδείξει, ότι θεωρούμε τους ωραίους ανθρώπους πιο ….γενικά πιο…!!!
Η διαφήμιση, γνωρίζει πολύ καλά αυτό το φαινόμενο. Γιατί ένας τενίστας ή ένας ηθοποιός, πρέπει να είναι εξπέρ στις μηχανές του καφέ;; Λογικά είναι αδιανόητο κι όμως έχει αποτελέσματα!
Και οι συνέπειες είναι εξαιρετικά καταστροφικές όταν το φύλο, η καταγωγή ή η φυλή, γίνονται κυρίαρχα χαρακτηριστικά, επισκιάζοντας όλες τις υπόλοιπες ιδιότητες του ατόμου. Τότε μιλάμε για στερεότυπα. Και δεν είναι ανάγκη να είσαι σεξιστής ή ρατσιστής για να πέσεις σ’ αυτή την παγίδα. Το φαινόμενο της άλω όπως λέγεται, θολώνει το μυαλό των δημοσιογράφων, των καθηγητών, των διαφημιστών και πάει λέγοντας…
Ωστόσο, έχει και θετικές συνέπειες ενίοτε, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο κεραυνοβόλος έρωτας! Η ίδια τελειότητα είναι αποτυπωμένη στον εγκέφαλό μας! Και φυσικά, κανένα σχόλιο για κάποιο πιθανό ελάττωμα του ή της αγαπημένης μας, δεν γίνεται αποδεκτό!
Δυστυχώς, όταν βιώνουμε το φαινόμενο αυτό, αδυνατούμε να δούμε την αληθινή εικόνα… ας κοιτάξουμε λοιπόν πιο προσεκτικά. Ας βάλουμε σε παρένθεση, το πιο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό αυτού που μας ενδιαφέρει. Ας δούμε τι κάνουν οι ορχήστρες όταν επιλέγουν μουσικούς. Βάζουν τους υποψήφιους να παίζουν πίσω από μια κουρτίνα, έτσι ώστε να μην υπάρξει πιθανότητα να επηρεαστούν από κάτι άλλο, εκτός από τη μουσική που ακούνε!! Κάποιος δάσκαλος συνήθιζε να λέει: να ακούμε με τα μάτια μας και να βλέπουμε με τα αυτιά μας!!!

Όλα τα άρθρα